tisdag 16 mars 2010

14 mars. Tobago Cays. Salt och solbränna.

Det är inte många minuter mellan Salt Whistle Bay och Tobago Cays. Därför satte vi inget annat än järngenua. Robert har dubbat SVG - saint Vincent and the Grenadines - till ett av världens finaste länder. Det skall sägas att detta kommer från en person som har besökt över 80 länder och därmed borde ha lite att jämföra med. Det är inte utan att jag är benägen att hålla med om att det är paradisiskt här. Det är nästan lika vackert som Skåne på våren - inte fullt så fint så klart, men det är bra nära. De palmkantade stränderna är makalöst fina och sanden har ibland en färg och konsistens (om man nu kan säga så om sand) som påminner om sockerkakssmet utan mjöl som man hällt på tok för mycket socker i. Det sägs vara här i Tobago Cays som delar av Pirates of the Caribbean spelats in.

Efter att ha gått hit för motor la vi till på ett par meters djup intill ett hästskoformat korallrev. Tyvärr var, som så många andra korallrev i världen, revet brunt och dött. Fridykningen runt revet var spännande nog ändå. Vi simmade över revet med magen djupt indragen och knäna högt uppdragna så att vi inte skulle skrapa i något vasst eller annat olämpligt. Det var stark motström och vi letade oss fram över revet i rännor som hade tillräckligt djup för att vi inte skulle dra i magen. Målet var att komma ut på den andra, djupare sidan. Väl över revet såg vi lite större fiskar som Giant Barracuda och blåsfisk, mantor och annat smått och gott. Roligast på hela dyket var så klart när vi skulle tillbaka. Då hade vi medström, medvågor och medallting och i en fantastisk hastighet flög vi fram över revet. Grymt kul. Både vi och revet gick helskinnade ur flygövningen.

Helt varmt var dock inte vattnet. Frös som en galning. Kan inte ha varit mer än 26 grader varmt. En värmande kopp kaffe gjorde susen och strax var vi redo för nästa dyk.



Vi tog vår lilla balja till dinge och tog sikte på en av de närliggande öarna. Här skulle finnas mycket sköldpaddor. Utflykter med vår lilla dinge är inte helt utan ansträngning - prova sätta tre vuxna människor i en optimistjolle och häkta på en lynnig utombordare utan backslag. Den här utflykten gav emellertid stor utdelning. Efter att ha lagt upp jollen på stranden behövde vi bara vada ut i vattnet och simma i en minut innan vi såg de första sköldpaddorna. De simmade omring och betade alger på botten och vi kunde ligga på bara några meters avstånd och se på deras stillsamma kvällsvard. Rätt vad det var simmar en stor rocka förbi och Robert - som så klart hade kameran med sig - simmade efter och filmade rockan i full HD-kvalitet.



Att ligga i vattnet en hel dag kostar på. Marinerade i saltvatten avslutar vi dagen med dagens konservburk och nybakat bröd. Att solen tar lika bra eller bättre i vattnet visade sig tydligt då Robert mot kvällen antog en färg som närmast påminner om en annan av havet delikatesser - kokt kräfta.





Matildas besättning genom Urban.

3 kommentarer:

  1. Tobago Cays! Brings back memories! Kul att följa er resa på nätet - själv sitter man i knädjup snö med grav avhandlingsångest, men det är så otroligt härligt att se bilderna från Västindien. Får trösta mej lite med att det blir karibiskt tema på festen på fredag.

    Ha det gott och njut. Vi hörs!
    Thomas

    SvaraRadera
  2. "och vattnet var 26 grader kallt" haha! Det är sådana uttalanden du kommer undra över när du doppar tån i stugans 16 gradiga högsommarvatten! ;-)

    Vad fina bilder och vad fina filmer! Mer filmer! Vad roligt att ni lyckades filma djuren.

    Kramar,
    Linnea

    SvaraRadera
  3. Robbi: Diskutera me mam att du burjar lik pap!h.ibbe

    SvaraRadera