fredag 7 maj 2010

5.5 Jetlag på Azorerna


En av många fina solnedgångar på Atlanten

De sista dagarna på Atlanten skulle ännu ge oss en prövning. Istället för att i solsken glida in i hamnen på Horta ville vädergudarna annorlunda. För att göra saker och ting ännu mera prövande hade nu autopiloten bestämt sig för att den inte längre ville jobba. I alla fall inte åt oss. Det betydde att vindrodret fick sköta all styrningen, men det funkar bara om man har vind. Den näst sista kvällen erbjöd Atlanten en fin solnedgång och total frånvaro av vind så det betydde att vi fick hand styra Matilda.


Urban fick också lov att handstyra

Jag hatar verkligen att handstyra. Man skulle tro att man nu efter snart 9 veckor i en båt verkligen kan båten utan och innan. Det gör jag nog bevisligen inte för styrningen och jag kommer inte överens. Jag har verkligen svårt att få henne att hålla en rak kurs och svor tyst för mig själva alla de 7 timmar som jag handstyrde båten den dagen, innan vinden igen återvände just innan mitt pass var slut.


Regn och blåst, bara 200m sikt

Sista dagen behövde vi inte oroa oss för att handstyra Matilda, istället var vi mer orolig om hon skulle hålla vägen i hamn. Det var riktigt tråkigt och grått väder med hård vind och gropig sjö, Matilda flög fram i rekord fart, över 7 knop, och den dagen gjorde vi hela 120 distans vilket är rekord.

Enligt vår guidebok skulle man kunna se Azorernas vulkan på 50 sjömil om man hade fint väder. Vi hade dock inte fint väder och jag började stundvis tvivla om det verkligen fanns något land. Skulle det bara vara vatten när vår gps hade räknat ner till 0 sjömil kvar eller skulle vi få se den gröna ön Fail som tillhör Azorena. När det var 10 sjömil kvar såg vi fortfarande ingen ö men vi började se fiskebåtar och en massa fåglar så land borde vara nära. När natten kom blev det riktigt ruggit och vi såg inte ens fören på båten. Det är lite dumt att gå in i okända hamnar i natten men vi ville verkligen till land så vi startade datorn och navigerade på den.

Det kändes helt overkligt att äntligen glida in i hamnen på Horta. Vi hade nu seglat 2448 sjömil sedan vi lämnat St Martin och inte sett land på 24 dagar och 14 timmar. När man väl var ute på ute på havet kändes det som att man aldrig skulle se land igen. Nu när man är i hamn känns det som man aldrig varit ute på havet.


Matilda ligger parkerad och väntar på att klareras in i Europa

Horta är verkligen ett paradis och vi har gått runt och njutit av fast land under fötterna.Vi har vinglat fram som fyllehundar eftersom våra ben inte riktigt är vana att gå. Första dagen kändes det verkligen svårt att gå eftersom underlaget inte rörde sig. Vi har även lidit av värsta jetlag eftersom under hela seglingen använt oss av St Martin tid vilket är 4 timmar efter Azorerna.



En nöjd Robert står på kajen i Horta med 24 dagars skäggstubb


Besättningen via Robert (nu utan skägg)

8 kommentarer:

  1. snyggt jobbat! 24 dagar till sjöss - det är ju inte ens en månad! ;-)

    SvaraRadera
  2. Välkommen iland! Nu är det bara upploppet kvar. Jag väntar med spänning på att få höra alla detaljer om resan.

    SvaraRadera
  3. Heroes are not born - they are made!
    Welcome back on solid ground!
    If you would have put a webcam on your boat, i'm sure you all would be tele-stars right now - for me it is my daily adventure soap to klick the SPOT-Link an read your stories ;-)

    Enjoy the earth!
    Wolf

    SvaraRadera
  4. Slöa inte till på Azorerna bara Robban. Kom ihåg att du har ett flyg att passa...

    SvaraRadera
  5. Hej på er

    Skönt att höra att ni fått fast mark under fötterna. Inte så trevligt dock att tänka att fortsättningen kan innebära att Urban ska segla hem båten själv.

    Jag, linnea och resten av Urbans familj vill inte att det ska bli på det viset. Vi har samrått med erfarna seglare runt omkring oss och samtliga avråder ifrån ensamsegling. Vi sover dåligt just nu - och skulle inte sova alls om Urban blev lämnad själv med båten.

    Ni måste ge oss ett besked nu.

    //Syster Yster - nu Syster orolig

    SvaraRadera
  6. You made it! Camille hälsar att hon har det bra men gillar inte att dela hus med andra katter. Hund går bra, och så kelar hon mkt med mej o Jörgen =)

    SvaraRadera
  7. Frågan alla nu ställer sig är om även Sanna fick skägg på Atlanten då till och med Robert blev lurvig...

    SvaraRadera
  8. Gratulerar till lyckad Atlantsegling! (kolla efter röda byxor i affärerna...)

    /Magnus

    SvaraRadera